Loading...
Contact us
after-lli-design-victorian-townhouse-highgate-kitchen-overview-1_cropped.jpg

Victorian Townhouse

Project Location: Highgate, London

Project Background Brief

LLI Design have recently completed a total refurbishment of a 3 storey Victorian townhouse on a leafy residential road in Highgate. Their clients wanted to create a warm, comfortable home with modern touches. Although the house was in reasonable condition, the joinery and fittings throughout the house were dated with many of the period features stripped out and those that remained had not been maximised. The house lacked character and personality although it benefited from ‘good bones’, nicely proportioned rooms, a delightful garden and a handsome exterior.

LLI Design felt that more could be made of the period features, enhancing some and reinstating others to bring out more of the Victorian feel of the property. To enhance the interiors a new lighting scheme was designed and specified including new fittings and garden lighting. A Rako intelligent lighting system was installed in order to create moods, ambience and timed events internally and externally, controlled from wall mounted keypads and also by iPads / iPhones.

By subtle changes to the spaces and by adding texture, colour and interesting material choices LLI Design were able to create a warm, comfortable and welcoming family home, achieving a harmonious and calm aesthetic throughout with modern touches within a timeless design.

Favourite Features

LLI Design commissioned Nigel Tyas to produce a dramatic copper and glass pendant light in the stairwell that hung from the top floor ceiling down to the ground floor, giving a visual connection and really creating a wow factor.

Products Used

Being a period Victorian property a large proportion of the ceilings and walls had lath and plaster construction. Lath and plaster tends to be very brittle and can easily crumble during 1st fix works, so wherever possible invasive works had to be limited.

To this end Rako's wireless system suited the project perfectly as it enabled multiple intelligent circuits in the scheme without having to run them back to a central panel.

Particular Challenges

The house comprised of c. 2500 sqft / 230 sqm spread out over 3 floors including a cellar and a lovely rear garden. The ground floor comprised of a generous hall leading to 2 connecting reception rooms and at the end of the hall an extended kitchen. It was decided to leave the cellar as it was and use it for additional storage. Although the entrance hallway was a good size it lacked character.  LLI Design reinstated the stained glass in the fan light window above the front door and side window, in a bespoke design, bringing light, colour and texture into the hallway.  The original tiled floor had long been removed so the entire entrance hall was re-tiled in crisp black and white period tiles with a border pattern. This immediately visually increased the size and lightness of the hall area.

Considering the overall size of the house almost no provision had been given to coats storage, so as not to compromise the size of the hall a small amount of space was nibbled from the generous dining room adjacent to the hall in order to create a generous cloaks cupboard.

 

This created a small return in the dining room which had the added advantage of creating an alcove for a sideboard, thus making the whole alteration seem natural. 

The kitchen extension, although a good size, was rather dark, with a wall of folding sliding doors on one side at the back overlooking the garden. This area was enhanced by adopting a contemporary aesthetic, installing folding sliding doors in dark grey aluminum on 2 sides, which allowed in copious amounts of light and gave a real sense of connection with the garden. The existing kitchen was redesigned to suit the family; the styling is contemporary classic in soft colours with plenty of storage, including a generous larder and breakfast cupboard to house a kettle and toaster as well as a small wine fridge. Thus eliminating all clutter with everything being behind doors when not required.

Project Team

Categories

Residential

Upload A Project

If you've installed or planned a project using Rako lighting controls we would love to hear about it. Upload your project details along with some photos and let us celebrate your achievements.

Please note Rako may edit content provided and cannot guarantee that the case study will be published.

About you

How will we use this data?

Rako Controls Ltd will use this email address as a direct means of contact for this enquiry only.

Rako Controls Ltd will not hold this email address for future means of contact unless you tell us you want us to below.

If you tell us you do not want us to contact you in the future, following this upload, this email address will not be held as data on our records other than a record of our correspondence.

How will we use this data?

Rako Controls Ltd will use this phone number as a direct means of contact for this enquiry only.

Rako Controls Ltd will not hold this phone number for future means of contact unless you tell us you want us to below.

If you tell us you do not want us to contact you in the future, following this upload, this phone number will not be held as data on our records other than a record of our correspondence.

About the project

Tell us more about the project using the following fields as a guide.

Images

Due to the high standard of projects, professional photography should be submitted wherever possible. (Maximum file size 5Mb)

Your communication preferences

Your Data Protection

I agree to the terms and conditions. *
I have read the Rako Controls Ltd privacy policy and understand how my data will be used. I am aware that it is possible to unsubscribe at any time. *
contact-img-bg.jpg

Get in touch

For more information, please call us on
+44 (0)1634 226 666

 

or send us a message